De Chatterbait is opgebouwd uit een drietal elementen. Alhoewel Tungsten in opmars is, is de kop toch nog vaak van lood en vormt samen met de ingegoten haak de basis. Hierbij geldt hoe zwaarder deze is hoe eenvoudiger deze te werpen en dieper te vissen is en vice versa natuurlijk. Kenmerkend is, dat de haak naar boven wijst en de kop een enigszins afgeplatte vorm heeft, waardoor deze gemakkelijker meebeweegt met de trillingen die het blad veroorzaakt.
Deze loodkop met (ingegoten) haak is veelal standaard voorzien van een siliconen skirt en soms een beetje flash en vormt in feite de “finishing touch”. In combinatie met de stand van de haak, wordt hierdoor de chatterbait enigszins “anti-wier” en is betrekkelijk eenvoudig over obstakels te vissen.
Het blad bevindt zich vooraan de kop. Aan de onderzijde zit een bevestigingsoogje die direct of middels een splitring aan de kop bevestigt is. Haverwege het blad bevinden zich een aantal kleine gaatjes, dit kan een kleine splitring zijn maar ook middels een vaste verbinding. Het blad kan verschillende formaten hebben, veelal in de vorm van een “hexagon”. Hoe groter/breder het blad des te meer waterverplaatsing(herrie), weerstand en opwaartse druk en vice versa natuurlijk. Een relatief zware kop in combinatie met een relatief klein blad, betekent dat je jouw chatterbait eenvoudig wat dieper kunt voeren. De grootte van het blad is wel bepalend voor de weerstand, let hier even op bij de hengelkeuze en kies deze niet te licht!
Deze drie eenheid van blad, kop en skirt noemen we dus een chatterbait. Het geheel is vaak toch redelijk compact van aard, waardoor de chatterbait over het algemeen goed en ver te werpen is.